Vind jij het ook lastig om te kiezen welke onderzoeksmethode te kiezen voor je scriptie? Ga je voor kwalitatief of kwantitatief onderzoek? Of denk je dat kwantitatief onderzoek te moeilijk is? Is de keus dan al gemaakt en denk je: “Ik ga mensen interviewen. Lekker makkelijk”.
Verkeerde veronderstellingen
Hier lees je een aantal vaak gehoorde veronderstellingen waarop je zeker niet je keus op moet baseren.
Interviewen is makkelijk, in ieder geval makkelijker dan kwantitatief onderzoek
Dat is zeker niet het geval. Een goed interview houden is misschien wel moeilijker dan een enquête ontwikkelen. Je hebt misschien wel vragen uitgeschreven voor het interview. Maar je moet ook nog goed luisteren en reageren op wat jouw respondent zegt. Dus samenvatten en doorvragen. Dan moet je goed bij de les blijven en ook nog eens goed op de hoogte zijn van jouw onderwerp.
Statistische analyse is moeilijker dan interviews analyseren
Analyseren van onderzoeksresultaten vergt inderdaad wat oefening. Maar om te stellen dat het één moeilijker is dan het andere is niet waar. Het analyseren van interviewresultaten is eigenlijk best lastig, in ieder geval wel als je het goed wilt doen. Voor statistische analyse kan je berekeningen, zoals het gemiddelde en de standaardafwijking, laten uitvoeren door een programma zoals Excel. En voor alles geldt, hoe meer je uit de data wilt halen, hoe ingewikkelder de methodes worden.
Waarop de keus van de onderzoeksmethode baseren?
Er zijn ongetwijfeld nog meer veronderstellingen. Het is hopelijk wel duidelijk dat je je daar niet door moet laten leiden. Hier een aantal tips om je keus te maken.
Passend bij de onderzoeksvraag
Enkele voorbeelden:
- Wat is de klanttevredenheid?
- Hoe hoog scoren managers op het motiveren van medewerkers?
- Wat is het bruto inkomen van gezinnen in postcodegebied 3465?
Misschien valt het je op. Dit zijn vragen die redelijk specifiek zijn en kwantitatief te meten zijn. Je kan dus een vragenlijst opstellen waarbij de antwoordmogelijkheden in cijfers is uit te drukken.
Andere voorbeelden:
- Hoe kijken de medewerkers naar de komende re-organisatie?
- Hoe kan organisatie X haar medewerkers zo motiveren dat zij zich willen inzetten voor de strategie?
- Wat zijn verbeterpunten van de huidige zorg in ziekenhuis Y?
Dit zijn onderzoeksvragen die wat breed geformuleerd zijn, dus meer exploratief. Het antwoord is lastiger of niet uit te drukken in cijfers.
Eerst kwalitatief, dan kwantitatief
Wat denk je van de volgende onderzoeksvraag? Is er een positieve samenhang tussen de motivatie en de betrokkenheid van medewerkers bij deze organisatie?
Je zou kunnen denken dat voor deze vraag bij uitstek een kwantitatief onderzoek passend is. Het gaat immers om het onderzoeken van het verband, wat in de statistiek te berekenen is door middel van een correlatie. Maar je zou door middel van interviews het probleem kunnen verkennen. Op basis daarvan kan je namelijk de vragenlijst ontwikkelen om deze vervolgens kwantitatief te onderzoeken.
Uitspraken voor een grotere populatie
Wil je voor jouw onderzoek een conclusie trekken die voor een grote populatie geldig is, dan past een kwantitatief onderzoek. Want alleen dan kan je jouw vragenlijst uitdelen onder een grote steekproef die representatief is voor de populatie. Dat is voor het houden van interviews bijna niet mogelijk, omdat het houden van een interview veel werk vergt. Je zal niet meer dan 15 tot 20 mensen interviewen.
We zijn er bijna
Wil je alles nog eens rustig tot je door laten dringen, kijk dan ook eens naar deze uitleg op Scribbr. Op hun website staan meerdere video’s over onderzoeksmethoden.
De keus is aan jou
De keus is uiteindelijk aan jou als onderzoeker. Als je jezelf dwingt om je keus te onderbouwen, dan ben je in ieder geval op de goede weg. Want een scriptie gaat over het maken van keuzes en het onderbouwen daarvan. Als laatste tip, in een aantal boeken over onderzoek worden ook de voor- en nadelen en de kenmerken beschreven van de verschillende onderzoeksmethoden. Maar daar gebruik van bij je onderbouwing. Een heel toegankelijk boek is bijvoorbeeld Wat is onderzoek van Nel Verhoeven. Op haar website vind je ook wat informatie over het boek.
Heb je nog vragen over je onderzoeksmethode, laat het weten en neem contact op.