Misschien heeft jouw opleider al de scriptie vervangen door het beroepsproduct. Landelijk is er namelijk een trend gaande dat de scriptie te veel wetenschappelijk werd aangevlogen, het toch als eindwerk minder bij een HBO studie en student past, en dat de aansluiting met het beroepenveld ook miste. En hoewel de exacte invulling van het beroepsproduct afhankelijk is van je opleider, zal ik proberen om een aantal vragen te bespreken.
Maar eerst, wat is nou eigenlijk een beroepsproduct
Een beroepsproduct is een product dat in de praktijk gebruikt wordt door een specifieke beroepsgroep. Oftewel, een geschreven of getekend document wat passend is bij je opleiding. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een managementadvies, managementnotitie, marketingadvies, verkoopplan, of een bouwtekening. Het zal van je opleider afhankelijk zijn hoe zij het beroepsproduct omschrijven en waar aan het moet voldoen.
Dus geen onderzoek meer?
Dat is niet geheel waar. Want er wordt namelijk wel van je verwacht dat je wat onderzoek doet. Met andere woorden, je zal onderzoekend vermogen moeten aantonen. Dus het advies zal onderbouwd moeten zijn. Je zal dan ook wel wat onderzoek moeten doen.
Hoe zit het dan met literatuuronderzoek?
Ook zal er waarschijnlijk nog steeds van je verwacht worden dat de boeken induikt. Want je zal toch moeten nagaan wat er al bekend is over jouw onderwerp of de methode die je kan gebruiken. Zo zal je voor een verkoopadvies misschien gebruik maken van de customer journey.
Wat is er dan anders?
Een beroepsproduct is ten eerste minder uitgebreid in literatuuronderzoek. Je zal waarschijnlijk vooral moeten aangeven waarom je een bepaald theoretisch model hebt gekozen ten opzicht van een of enkele andere modellen.
Ten tweede ligt de nadruk ook minder op het onderbouwen, beschrijven van de onderzoeksmethode. Zaken als het uitleggen welke overwegingen je hebt meegenomen met betrekking tot validiteit, betrouwbaarheid en representativiteit zullen waarschijnlijk niet aan bod komen. Dat wil overigens niet zeggen dat je niets hoeft te beschrijven van de gekozen onderzoeksmethode.
Ten derde zal de nadruk veel meer liggen op het daadwerkelijk beroepsproduct. In een scriptie zie je vaak dat de aanbevelingen of de implementatie er wat achteraan lopen. Maar het advies, de oplossingen die je biedt zullen veel verder uitgewerkt worden. Dat is immers het beroepsproduct.
Ga jij ook aan de slag met jouw beroepsproduct en heb je er na het lezen van dit blog nog steeds vragen over? Neem gerust even contact op.