Vind je het ook zo moeilijk om te beginnen met je onderzoek? Want hoe en waar moet je beginnen? Hierbij wat tips.
De start
Voor een praktijkgericht onderzoek moet je meestal achterhalen wat het probleem of de uitdaging is van een organisatie. Meestal zal je door het voeren van een of een paar gesprekken met de opdrachtgever een idee krijgen. Maar een opdrachtgever heeft zelf niet altijd een idee wat je precies moet onderzoeken. Je merkt dat de opdrachtgever van de hak op de tak springt en er van alles bijhaalt.
Tip 1
Vraag door zodat je tot de kern van het probleem of de uitdaging komt. Je wilt begrijpen wat de symptonen en misschien zelfs de oorzaken zijn (hoewel je wel voorzichtig moet zijn om meteen conclusies te trekken). Uiteindelijk moet jouw onderzoek leiden tot inzicht in een bepaald onderwerp.
Na de start
Nu je een idee hebt wat de opdrachtgever wilt moet je je wat verdiepen in het onderwerp. Dus ga in de literatuur op zoek naar het onderwerp.
Tip 2
Het helpt als je het geformuleerde probleem vertaalt naar een begrip die je kan terugvinden in de literatuur. Dat zorgt er voor dat je weet welke bronnen je kan raadplegen en wat mogelijke zoekwoorden zijn.
Zet nu door
Je hebt een bron gevonden waar iets staat over jouw onderwerp. Maar er is zoveel geschreven over jouw onderwerp. En je bent eigenlijk nog niet echt bezig met het onderzoek. Je onderzoeksvoorstel moet nog eerst goedgekeurd worden door de opdrachtgever en je scriptiebegeleider. Dus waar ben je nu eigenlijk op zoek naar in de bron?
Tip 3
Zoek een definitie op van het begrip. Deze geeft eenduidigheid. Check met de opdrachtgever of dit inderdaad het onderwerp is waarover een onderzoek gedaan moet worden. Om er zeker van te zijn dat het onderwerp inderdaad past bij de situatie die de opdrachtgever heeft geschetst, achterhaal wat meer over het onderwerp in de literatuur. Zo kan je bijvoorbeeld nagaan wat de symptonen zijn die duiden op het begrip (het probleem). Bijvoorbeeld, symptonen die duiden op een motivatieprobleem zijn kort ziekteverzuim en medewerkers die alleen maar geïnteresseerd zijn in de hoogte van hun salaris. Komt dat overeen met wat de opdrachtgever heeft verteld?
En nu doorpakken
Je hebt de bevestiging van je opdrachtgever. Het probleem wat je gaat onderzoeken is afgebakend tot een bekend begrip. Maar je moet nu doorpakken. Want je zal het onderzoeksdoel, de hoofdvraag en deelvragen wel moeten formuleren. Dat is altijd best lastig. Dus hierbij een aantal tips.
Tip 4 en volgende
- Zorg dat het begrip voorkomt in zowel de aanleiding, het onderzoeksdoel en de hoofdvraag.
- Zorg dat de onderzoeksvragen eenduidig zijn. Dus een onderzoeksvraag moet niet voor meerdere uitleggen vatbaar zijn.
- De deelvragen bij elkaar leiden tot een antwoord op de hoofdvraag.
- De deelvragen overlappen elkaar niet.
- Een deelvraag is niet zo nauw geformuleerd dat het gelijk is aan een enquêtevraag.
- Het helpt als je in ieder geval één theoretische deelvraag formuleert. Deze moet verder gaan dan: Wat is de definitie van [begrip] volgens de theorie? De definitie moet al beschreven zijn in de aanleiding van je onderzoek.
Inspiratie
Maar je hebt moeite met het formuleren van zinvolle deelvragen. Hoe weet je nou welke onderzoeksvragen te stellen?
Tip 9
Ga weer terug naar de theorie. Want in de theorie zal je inzicht krijgen in het onderwerp. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat motivatie op te delen is in intrinsieke en extrinsieke motivatie. Maar je komt er ook achter dat leiderschap, het soort werk, verantwoordelijkheden, en nog veel meer factoren motivatie beïnvloeden. Dat zijn richtingen waar je deelvragen over kunnen gaan. En misschien moet je de hoofdvraag zelfs nog meer afbakenen, want het onderwerp motivatie is zo breed. Wederom, vergeet niet de opdrachtgever te betrekken in dit proces.
Een vliegende start
Er zijn natuurlijk nog wel andere obstakels. Maar ik hoop dat de tips hierboven je wat verder helpen. Mocht je het moeilijk vinden om een vliegende start te maken met je scriptie, neem rustig even contact op.